OTOMASYON MALZEMELERİ

Otomasyon, büyük ve çok sayıda fonksiyonu olan makine ve endüstiyel platformları kontrol etmek ve otomatikleştirmek için gelişmiş elektronik ve mekanik teknolojilerin kullanılmasıdır. Endüstriyel cihaz ve makinalar son derece hassas konumlandırma ve taşıma yükleri gerektiren üretim aşamalarında veya hız ve tekrarlanabilirliğin gerekli olduğu ancak bu süreçlerdeki yüksek işçilik maliyetleri nedeniyle manuel çalışmanın ekonomik olmadığı montaj hatları gibi yüksek hacimli üretim hattı uygulamalarında otomasyon verimliliği maliyetler ve zaman tasarufu açısından önem taşımaktadır.

Fabrikalardaki montaj hatlarında, üretim hatlarında, çeşitli kontrolörlerin kullanıldığı imalat aşamalarında, depolardaki stok taşıma ve yerleştirmede, imalat aşamasında ürünün ve çalışan makinalarla ilgili elektriksel ve elektronik verilen toplanmasında ve bu bilgiler doğrultusunda gerekli işlemlerin sistem ekipman ve cihazları tarafından yerine getirilmesinde endüstriyel otomaston sistemleri kullanılmaktadır. Bununla birlikte günümüz imalat undüstrisinin ihtiyaç duyduğu otomasyon makinalarının imalatında da otomasyon ekipmanları kullanılmaktadır.

DCZ Elektrik olarak Türkiye' imal edilen Türk malı her türdeki endüstriyel otomasyon cihaz ve ekipmanlarının perakende, toptan satış ve ihracatını yapmaktayız. Otomasyon cihaz, parça ve ekipmanlarıyla ilgili daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

PLC Cihazlar

PLC cihazlar

Otomasyon, manuel süreçleri değiştirmek veya iyileştirmek için elektrikli, mekanik ve elektronik cihazların kullanılmasıdır. Terim genellikle makinelere atıfta bulunmak için kullanılır, ancak iş süreçlerini otomatikleştirmek için bilgisayarların kullanımı veya kontrolü gibi süreçler için de geçerli olabilir. Örneğin, bir makinanın bir imalatı otomatik olarak yapması istenildiğinde, makina istenilen imalat miktarına göre programlanır ve kendi kendine imalat yapması sağlanır. PLC kontrol cihazı, bir kullanıcıdan talimatlar alır ve buna göre görevleri yerine getirir. Bu şekilde otomasyon imalat ve benzeri işleyişlerde zaman, enerji ve verimlilik tasarrufu sağlanır.

PLC, Programlanabilir Mantık Denetleyicisi anlamına gelir. Belirli işlevleri yerine getirmek üzere programlanabilen elektronik bir cihazdır. Bir PLC, birçok farklı işlevi yerine getirmek üzere programlanabilir. Esas olarak endüstriyel otomasyonda manuel süreçleri değiştirmek veya iyileştirmek için elektrikli, mekanik ve elektronik cihazların kullanılmasıdır.

AC Sürücüler

AC Sürücüler

AC sürücü, doğru akım yerine alternatif akım gücü kullanarak motorun hızını ve yönünü kontrol etmek için kullanılan bir cihazdır. Endüstriyel imalat sanayindeki makinalarda motorlardan daha fazla ve dengeli verim almak için kullanılır.

AC sürücü hem senkron hem de asenkron motorların devirlerini ve dönüş yönlerini kontrol etmek için kullanılabilir. Senkron motorlar, her iki yönde dönerken sabit bir dönüş hızı olan motorlardır. Asenkron motorlar ise sabit hızda dönmezler, çalışma direncine bağlı olarak dönüş hızları değişir. Genellikle yüksek torkun gerekli olduğu ağır dönme direncini rahatlatmak için verimlidirler.

En çok kullanılan AC sürücüleri tek fazlı, üç fazlı ve değişken frekanslı sürücülerdir. Tek fazlı sürücü, paralel olarak birbirine bağlanan iki kablo grubundan oluşur. Üç fazlı sürücü, seri olarak birbirine bağlanmış üç çift kablolardan oluşur. Değişken frekanslı sürücü ise bu iki yöntemin bir kombinasyonunu kullanarak çalışır.

Servo Motorlar

Servo Motor

Servo motorlar, basit robotlardan büyük mekanik makinelere kadar çeşitli endüstriyel ekipmanları çalıştırır ve mekanik hareketler üzerinde hassas kontrol sağlar. Servoların analog kontrolörlere ve elektromekanik sürücülere göre avantajı, belirtilen limitler dahilinde yüksek hızlı tepki vermesi ve belirlenen hassas limitlerde çalışıyor olmasıdır. Bunun dışında, daha düşük maliyet, daha küçük boyut, daha fazla güvenilirlik ve daha az hareketli parça dahil olmak üzere servo kullanmanın kontrol açısından avantajları vardır.

Servo motorlar birçok farklı boyut ve tipte imal edilirller. DC servo motorları, AC servo motorları, step motorları ve ses bobini motorlarını yaygın olarak kullanılan servo motorlardır. Servo motorlar, doğru akım (DC) ve alternatif akım (AC) ile çalıştırılabilir.

Sabit bir stator tarafından yerinde tutulan dönen bir şaft veya armatürden oluşur. Armatür, manyetik alan, elektrik akımı veya mekanik bir kuvvet gibi harici bir kuvvet tarafından döndürülür. Motor, bir yükün konumunu kontrol etmek için kullanılır. Yük, bir aktüatör, bir valf veya başka bir makina elemanı olabilir.

Soft Starter (Yumuşak Yol Verici)

Soft starter (Yumuşak Yol Verici)

Asenkron motor, rotorun statorun manyetik alanı ile senkron olarak dönmediği bir elektrik motoru türüdür. Başka bir deyişle, rotor, statordan farklı bir hızda döner. Senkron motora göre asenkron motor kullanmanın birkaç avantajı vardır. Bir avantajı, aşınacak fırçaları olmamasıdır. Diğer bir faydası ise daha az enerji kullanmaları ve bu da onları pille çalışan cihazlar için ideal hale getirmesidir.

Yumuşak yol verici, üç fazlı asenkron motorun sargısına zarar vermeden çalıştırılmasını ve durdurulmasını sağlayan elektronik bir cihazdır. Bu motor tipinde üç bobinli (veya kutuplu) bir rotor vardır ve her bobin bir faza bağlıdır. Yumuşak yol verici bir güç kaynağı, bir mikro denetleyici ve bir dizi röleden oluşur. Röle kontakları kapatıldığında, akım stator sargılarından geçerek manyetik alanın oluşmasına ve rotorda voltaj indüklenmesine neden olur. Bu gerçekleştiğinde rotor dönmeye başlar. Kontrollü başlatıcı daha sonra üçüncüyü kapatırken iki faz arasındaki kontağı açar. Bunu yaparak, motor tarafından üretilen tork azaltılır, böylece rotorun dönme hızı yavaşlar.

Operatör Paneli

Ekran

Operatör paneli, sistem ile kullanıcı arasındaki etkileşimi sistem panel üzerinden sağlayan birimdir. Tek bir panel veya birkaçından biri olabilir. Operatör paneli, kullanıcıya kontrol, parametre ayarı, çalışma modları ayarı, kontrol, tamamlama ayarı vb. gibi sistem kontrolü için kullanılabilir.

Operatör paneli, tüm kontrollerin bulunduğu yerdir. Buna anahtarlar, düğmeler, düğmeler, kadranlar ve ekranlar dahildir. Endüstride kullanılan birçok farklı tipte panel bulunmaktadır. Bazıları dokunmatik ekran tabanlıyken, diğerleri fiziksel düğmelere ve düğmelere sahip olabilir. Tüm bu panel ekipmanları kullanıcının otomasyon sistemini kontrol etmesini sağlar.

Güç Kaynağı

Güç Kaynağı

Otomasyon endüstrisinde kullanılan birçok güç kaynağı türü vardır, ancak bunlar iki ana gruba ayrılabilir. Bir grup, alternatif akım (AC) şebeke elektriği kullanan AC ile çalışan sistemler, diğeri ise doğru akım (DC) ile çalışan DC ile çalışan sistemlerdir. Her sistemin artıları ve eksileri vardır. AC ile çalışan sistemler, gücün açık veya kapalı olmasına bakılmaksızın gün boyunca tutarlı voltaj sağlayabilme avantajına sahiptir. Bununla birlikte, bu tür bir sistem, gücü merkezi bir konumdan her bir cihaza dağıtmak için büyük miktarda elektrik kablosu gerektirir. Bu, halihazırda mevcut bir elektrik prizi olmayan herhangi bir alana kurulmalarını zorlaştırır. DC destekli sistemler, herhangi bir harici güç kaynağı gerektirmez, bu da onları AC şebeke elektriğinin bulunmadığı alanlarda uzak kurulumlar için ideal hale getirir. Ayrıca AC muadillerinden çok daha küçüktürler, bu da onları taşımayı ve saklamayı kolaylaştırır.

Servo Sürücü

Servo sürücü, elektrik sinyallerini algılayarak mekanik harekete dönüştüren cihazdır. Mikro denetleyici olan servo sürücüler algıladıkları darbe genişlik modülasyonu verileri aracılığıyla bir mikro denetleyici tarafından kontrol edilebilir. Bu sinyaller motor milinin uygulanan voltaja bağlı olarak farklı hızlarda dönmesine neden olur. Birden fazla servo sürücü çeşitleri mevcuttur ancak temel olarak hepsi birbirine yakın benzer işlevleri yerine getirir.

Komütatör

Komütatör, bir motor veya jeneratörden geçen akımı kontrol etmek için kullanılan bir cihazdır. Başka bir deyişle, bir komütatör, bir motorda veya jeneratörde, yüzeyinde alternatif akımın akmasına izin veren dönen bir metal plakadır. Bu tip anahtarlama cihazı, polaritesini değiştirerek akımın her iki yönde de akmasına izin verir. Elektrik içinden akarken, komütatör, motor veya jeneratörün çekirdeği içindeki elektrik bobini etrafında hareket eden bir elektromanyetik alana neden olur ve bu manyetik alan, akım yön ve polarite değiştirdiğinde motor veya jeneratör şaftında mekanik hareket oluşturur. Elektriğin komütatörün yüzeyinde bir kutuptan diğerine hareket etmesi için geçen süre, motor veya jeneratörün komütasyon periyodu veya komütasyon zamanı olarak bilinir; bu, akımın yön değiştirmesinden sonra elektriğin rotorun dönmesi için gereken süredir.