ANAHTAR & PRİZ MALZEMELERİ

Elektrik düğmeleri, belirli cihazlara giden gücü kapatmak veya açmak için kullanılır. Binalar, makinalar, toplu mekanar,fabrikalar dahil olmak üzere birçok farklı yerde bulunabilirler. Elektrik veya otomasyon sisteminin farklı bölümlerini birbirine bağlamak için fişler kullanılır. Her fişin iki ucu vardır; biri canlı teller için, diğeri nötr teller için. Üç tip fiş vardır: topraklı, anahtarlı ve priz. Topraklama fişleri, bir topraklama sistemine bağlanmak için kullanılır. Anahtarlı fişler, anahtarları ilgili çıkışlarına bağlamak için kullanılır. Prizler, ampulleri ve diğer cihazları elektrik sistemindeki kablolarına bağlamak için kullanılır.

Tekli Anahtar

Tekli Anahtar

Tekli anahtarlar, elektrik akımını manuel olarak açma ve kapamaya yarayan elektrik sistemlerini kontrol etmek için kullanılan anahtardır. Anahtarı açık konumuna getirilmesiyle elektrik akımının geçmesine izin verilmiş olur. Tekli anahtarlar her türlü bina ve endüstriyel alanlardaki elektrik sistemlerinde kullanılmaktadır.

Elektrik sistemlerinde kullanılan tekli anahtarların çalışma prensipleri oldukça basittir. Kolun aly ucuna bağlı yaylı bir kontak konektör vardır. Buton açık konuma getirildiğinde kol şeklindeki konektör aşağı doğru iner ve sabit konektörle birleşme meydana gelir. Kol ile sabit olan konektörün teması sonucu elektrik akımı geçmeye başlar. Anahtar kapalı kouma getirildiğine kol şeklindeki konektör eski formuna geçer ve elektrik akımı kesilir. Böylece kontrol edilen elektrik veya elokronik devreler kumanda edilmiş olur.

Komütatör

Komütatör

Komütatör, bir motor veya jeneratörden geçen akımı kontrol etmek için kullanılan bir cihazdır. Başka bir deyişle, bir komütatör, bir motorda veya jeneratörde, yüzeyinde alternatif akımın akmasına izin veren dönen bir metal plakadır. Bu tip anahtarlama cihazı, polaritesini değiştirerek akımın her iki yönde de akmasına izin verir. Elektrik içinden akarken, komütatör, motor veya jeneratörün çekirdeği içindeki elektrik bobini etrafında hareket eden bir elektromanyetik alana neden olur ve bu manyetik alan, akım yön ve polarite değiştirdiğinde motor veya jeneratör şaftında mekanik hareket oluşturur. Elektriğin komütatörün yüzeyinde bir kutuptan diğerine hareket etmesi için geçen süre, motor veya jeneratörün komütasyon periyodu veya komütasyon zamanı olarak bilinir; bu, akımın yön değiştirmesinden sonra elektriğin rotorun dönmesi için gereken süredir.

Çerçeveler

Çerçeveler

Elektrik Soket Çerçevesi , bir veya birden fazla devre kesici anahtarı barındırabilen bir tür elektrik bağlantı kutusudur. Yerden tasarruf etmek, yanyana olan anahtarları sabitlemek, dekoratif görüntü elde etmek ve devrelere kolay erişim sağlamak için tasarlanmıştır. Çerçeveler alışveriş merkezleri, oteller, hastaneler, okullar vb. gibi ticari binalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Genellikle duvarlara ve tavanlara monte edilirler, ancak kolonlara, kirişlere ve diğer yapısal elemanlara da takılabilirler. Konut ortamlarında, döşeme altına, sıva üstü ve tavan döşemelerinin üzerine kurulabilir.

Grup Priz

Grup Priz

Grup priz, kullanıcıların tek bir elektrik prizi kullanarak aynı anda birden fazla cihazı bağlamasını sağlayan standartlaştırılmış bir sistemdir.

Grubu prizi, her biri 6 ayrı sokete sahip iki sıra pime sahip bir güç konektörü türüdür. Grup prizler öncelikle cihazları güç kaynaklarına bağlamak için kullanılır. Elektronik endüstrisinde yaygın olarak benimsenmiştir ve bilgisayar sistemlerinde, tüketici elektroniği ürünlerinde, endüstriyel ekipmanlarda ve diğer elektronik uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Cep telefonlarının, bilgisayarların, dizüstü bilgisayarların ve tabletlerin kullanımının artması nedeniyle, bu tür prizlere olan talep artmıştır. Seyahat ederken ve sınırlar ötesinde iş yaparken internete bağlı kalmak isteyenlere kolaylık sağlarlar. Bugün, aşağıdakileri içeren çok çeşitli elektrik prizleri mevcuttur: vidalı taban çıkışı, geleneksel tuğla tarzı çıkış, plastik jak taban çıkışı ve basma düğmesi.

Data Prizi

Grup Priz

Data prizi, verilerin bir cihazdan diğerine geçebileceği bağlayıcıyı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Teknoloji açısından bu, verilerin cihazlar arasında elektrik sinyalleri aracılığıyla iletildiği anlamına gelir. Veri soketleri iki tiptir: USB ve Firewire. Her ikisinin de avantajları ve dezavantajları vardır.

USB, veri soketlerinin eski versiyonudur ve bilgisayarlarda, akıllı telefonlarda, tabletlerde ve diğer elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Yüksek aktarım hızları ve kullanım kolaylığı gibi birçok avantajı vardır. Ancak, herhangi bir anda yalnızca tek bir bağlantıyı destekler ve yüksek hacimli aktarım için uygun değildir. Öte yandan, Firewire daha yenidir ve USB'den daha hızlı aktarım hızları sunar ancak düzgün çalışması için ek donanım gerektirir. Elektrik veri soketi, kullanıcıların cihazlarını bilgisayarlar, yazıcılar ve akıllı telefonlar gibi diğer elektronik cihazlara bağlamasını sağlayan bir konektör türüdür. Bu bağlayıcı genellikle USB bağlantı noktasıyla birlikte kullanılır ve iki farklı aygıt arasında bilgi aktarımına yardımcı olabilir.

Kauçuk Fiş ve Prizler

Kauçuk Fiş ve Prizler

Kauçuk Soketler ve Fişler, ekipmanınızı su hasarından ve diğer çevresel faktörlerden korumak için birçok farklı şekilde kullanılır. Telleri, kabloları nem hasarından korumak ve priz ile birlikte anahtarları sabitlemek için kullanılabilirler. Elektrikli cihazları güç kaynaklarına bağlamak için elektrikli kauçuk prizler ve fişler kullanılır. Duvar prizindeki deliklere uyan üç pimi vardır. NAP fişinde farklı büyüklükteki deliklere uyan dört pim bulunur.

Kauçuk priz, bir devreye güç sağlayabilen bir elektrik elemanıdır. Bunu yapabilmek için gövde ve tapa olmak üzere iki parçaya sahiptirler. Gövde, duvardaki deliklere oturan pimlere sahiptir. Tapa, gövdedeki deliğe uyan bir çatala sahiptir. Fiş prize takıldığında, uçlar pinlere bağlanır ve elektrik prizin içindeki tellerden geçer.

Endüstriyel Tip Çok Kontaklı Fiş ve Prizler

Endüstriyel Tip Çok Kontaklı Fiş ve Prizler

Endüstriyel tip çoklu kontak fişler, birden fazla cihazı birbirine bağlamak için kullanılır. Paralel bağlanmalarına izin verirler, böylece daha fazla akımın geçmesine izin verirler. Bu, endüstriyel tip çoklu kontakları, LED aydınlatma sistemlerinde kullanılanlar gibi büyük güç kaynaklarını daha az akıma ihtiyaç duyan küçük cihazlara bağlamak için ideal hale getirir. Bu tip konektörler, ihtiyaçlarınıza bağlı olarak erkek veya dişi uçlara sahip olabilir.

İki cihaz arasında bağlantı yapmak için endüstriyel tip soket konnektörleri kullanılır. Standart D-Sub konektörlerine benzerler ancak daha büyük pinlere sahiptirler. Tipik olarak elektronik bileşenleri birbirine veya harici devrelere bağlamak için kullanılırlar.

Kombinasyon Priz

Kombinasyon Priz

Kombine elektrik prizleri, aynı anda birden fazla fişi tutmak için tasarlanmış iki veya daha fazla bileşenden oluşur. Tipik olarak bu konektörler, bazen tak-çıkar priz olarak adlandırılan başka bir prizin üzerine monte edilmiş bir priz prizinden oluşur. Kombinasyon, her bir priz çıkışına takılı iki öğenin hem bir cihazı şarj etmesine (ayrı çıkışlardan bağlanmış gibi) hem de aynı anda birkaç cihazdan güç çekmesine (her ikisine de takılı) izin verir. Kombine elektrik prizleri, AC/DC akım giriş kaynakları (örneğin, üç uçlu dişi), DC voltaj girişleri (üç veya beş pimli erkek), toprak bağlantıları (iki veya dört kablolu), artı güvenlik amacıyla ek devre kesiciler veya sigortaların kombinasyonlarını içerebilir. Amaçları, birleşik ünitenin yalnızca tek bir öğeyi şarj etmek için hizmet edip etmemesine bağlı olarak değişir.

Elektrik kombinasyonlu priz (veya entegre devre kesicili priz), fişin elektrik kontaklarının prizin içinde olduğu bir tür elektrik prizidir. Genellikle geleneksel bir fiş takmak için boş çıkışın olmadığı alanlarda kullanılırlar. Kombine elektrik prizleri, aynı anda birden fazla fişi tutmak için tasarlanmış iki veya daha fazla bileşendir.

Termoplastik Alüminyum Buatlar

Metal bir bağlantı kutusunun içindeki kabloları kapatan plastik bir mahfaza. Bu tip muhafaza hem iç hem de dış mekan uygulamaları için kullanılabilir. Bağlantı kutusu konseptinin bir uzantısı olan bu cihaz, herhangi bir ek donanım kullanmadan iki kablo arasında bir kanal görevi görür. Genellikle tele birden fazla bağlantı yapılması gereken yüksek akım uygulamaları için kullanılırlar.

Bu kutular, düşük voltajlı (120V altında) kablolama için konut ortamlarında yaygın olarak kullanılır. Ayrıca ticari ortamlarda, özellikle metal boruya erişimin olmadığı alanlarda kullanılırlar. Duvarlara, dolap altlarına veya cihazların arkasına monte edilmiş olarak kullanılabilir.

Topraklama Prizi

Topraklama prizi, standart iki uçlu fiş yerine topraklama pimine sahip olması dışında normal bir prize benzer. Herhangi bir cihazı güç kaynağına bağlamak için normal bir soket kullanılabilir. Ancak cihaz topraklanmazsa tehlikeye neden olabilir.

Topraklı fiş, cihazı güç kaynağına güvenli bir şekilde bağlayan bir cihazdır. Cihazın kendi topraklaması yoksa güç kaynağına bağlanmak için topraklama fişini kullanabilir. Topraklama fişi, metal bir kasa ve kasaya bağlı küçük bir telden oluşur. Metal kasa duvar prizine değdiğinde metal kasa ile çıkış arasında bir akım akışı oluşturur. Bu akım akışı, kullanıcıya hiçbir tehlikeli voltajın maruz kalmamasını sağlar. Topraklama prizleri genellikle topraklanmış metal bir yüzeye (su borusu gibi) bağlanır ve vücutta biriken statik elektrik miktarını azaltmaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Data Prizi

Data prizi, verilerin bir cihazdan diğerine geçebileceği bağlayıcıyı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Teknoloji açısından bu, verilerin cihazlar arasında elektrik sinyalleri aracılığıyla iletildiği anlamına gelir. Veri soketleri iki tiptir: USB ve Firewire. Her ikisinin de avantajları ve dezavantajları vardır.

USB, veri soketlerinin eski versiyonudur ve bilgisayarlarda, akıllı telefonlarda, tabletlerde ve diğer elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Yüksek aktarım hızları ve kullanım kolaylığı gibi birçok avantajı vardır. Ancak, herhangi bir anda yalnızca tek bir bağlantıyı destekler ve yüksek hacimli aktarım için uygun değildir. Öte yandan, Firewire daha yenidir ve USB'den daha hızlı aktarım hızları sunar ancak düzgün çalışması için ek donanım gerektirir. Elektrik veri soketi, kullanıcıların cihazlarını bilgisayarlar, yazıcılar ve akıllı telefonlar gibi diğer elektronik cihazlara bağlamasını sağlayan bir konektör türüdür. Bu bağlayıcı genellikle USB bağlantı noktasıyla birlikte kullanılır ve iki farklı aygıt arasında bilgi aktarımına yardımcı olabilir.

Döşeme Altı Anahtar Priz Sistemleri

Doğrudan zemininizin altında bulunduğundan, buna zemin altı anahtar prizi denir. Çoğu evde, birbirine bağlı iki çıplak bakır kabloya sahip tek çeteli bir zemin altı anahtar prizi bulunur. Bir binada elektrik enerjisi dağıtımı için zemin altı anahtar prizleri kullanılır. Döşemenin altına kurulurlar ve ışıklar, fanlar, klimalar vb. gibi çeşitli cihazlara elektrik dağıtmak için kullanılırlar. Bunlar genellikle elektrik sistemi uygulanacak alanın köşelerinde bulunur ve farklı bölümlerine güç sağlamak için kullanılır. Yer altı anahtar prizleri elektrik projesine göre tek fazlı veya üç fazlı olabilir.